Dieta bezglutenowa polega na wyłączeniu z codziennych potraw glutenu, czyli przede wszystkim produktów zawierających:

  • pszenicę,
  • jęczmień,
  • żyto,
  • oraz owies (ze względu na częste zanieczyszczenie innymi zbożami, jednak można znaleźć produkty owsiane oznaczone jako bezglutenowe).

Dlaczego dieta bezglutenowa?

Dieta ta jest zdrowa tylko dla osób, które są zmuszone do jej stosowania z powodu różnych schorzeń, ale częściowe ograniczenie spożywania glutenu często przyczynia się do polepszenia zdrowia i samopoczucia osób, które nie muszą jej stosować. Wynika to nie tylko z faktu, że nasza tradycyjna dieta ma glutenu w nadmiarze, ale także dlatego, że gluten jest powszechnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju żywności przetworzonej – kiedy staramy się jej unikać nasza dieta jest zdrowsza i bardziej zróżnicowana.

Czy dieta bezglutenowa to same wyrzeczenia?

Istnieje przekonanie, że dieta bezglutenowa jest pełna wyrzeczeń i jałowych zamienników. Jednak nic bardziej mylnego. Niezależnie od tego czy zaczynamy czy kontynuujemy dietę bezglutenową warto spojrzeć na nią jak na wyzwanie i okazję do poznania nowych potraw. To oznacza, że dieta bezglutenowa, mimo że uboższa o gluten, może stać się bogatsza o mnóstwo nowych smaków.

Czy dieta bezglutenowa musi być nudna?

Często przy zmianie diety na bezglutenową zamieniamy jedynie składniki w znanych potrawach, nie ucząc się żadnych nowych przepisów. Oczywiście nie zawsze mamy czas na wymyślanie czegoś nowego, ale dieta, w której na przykład zwykły chleb czy makaron zastąpimy tymi bezglutenowymi może nam się szybko znudzić. Nie jest to też najzdrowsze rozwiązanie – takie produkty to często „zapychacze”, w miejsce których mogłoby się pojawić wiele warzyw czy owoców – dobrze jest więc z nimi nie przesadzać, szczególnie, że ich producenci, by jak najbardziej zbliżyć się do glutenowych „oryginałów” stosują wiele dodatków do żywności, z którymi także należy zachować umiar. Skąd zatem czerpać inspiracje, tak aby nasza dieta bezglutenowa była zróżnicowana, zdrowa i smaczna?

Inspiracje w diecie bezglutenowej

Warto zauważyć, że wiele kuchni świata naturalnie zawiera mało dań mącznych, a zatem i glutenowych. Na przykład kuchnia indyjska – to ogromna ilość różnych potraw curry: z mięsem, z warzywami, z roślinami strączkowymi, które są kopalnią inspiracji na naprawdę pyszne i sycące potrawy. Tak jaki i inne kuchnie azjatyckie: chińska, japońska czy koreańska (które poza niektórymi rodzajami pszennego makaronu i pierożków są właściwie zupełnie bezglutenowe). Sushi, ryże i ryżowe makarony z warzywami czy wspomniane wcześniej curry to jedynie punkt wyjścia do takich kulinarnych „podróży” w naszej własnej bezglutenowej kuchni.